Vikten av en bröllopsbudget

Vad kostar det egentligen att gifta sig? Det beror givetvis på hur många gäster ni har och vilken typ av bröllop ni vill ha. I vilket fall som helst är det viktigt att planera en budget för ert bröllop och hålla koll på pengarna. Om ni håller koll på hur mycket pengar ni spenderar så är det risk för otrevliga överraskningar. När man gör en bröllopsbudget ska man alltid försöka vara så realistisk som möjligt. Ta gärna i lite i överkant och ha god marginal för alla utgiftsposter. Ett misstag som många brudpar gör är att vara lite väl optimistiska i sin budget.

Hur gör man en budget inför ett bröllop?

Det finns många verktyg på internet som innehåller kategorier och poster för vad olika saker kan kosta. Kategorierna kan du sedan ända och lägga till egna. Du kan skriva ut din budget om du skulle behöva en pappersversion. Du kan spara din budget online så du alltid har den tillgänglig. Vill ni inte ha er bröllopsbudget online kan ni helt enkelt använda Excel och skriva in alla utgiftsposter allteftersom och hur mycket pengar ni har att röra er med.

Bröllopsbudget: dolda kostnader

En miss som många brudpar gör är att man inte tar med alla ”dolda kostnader” i budgeten. De flesta tänker på brudbukett, bröllopsklänning, bröllopsinbjudningar och bröllopsmiddag. Vad man kanske inte tänker på är skor till både brud och brudgum, dekorationer till håret, nagellack, tackpresenter, blommor och dukar till borden. En vigselring kan kosta nästan hur mycket som helst så det kan vara bra att bestämma en övre gräns som ryms inom er budget. Vissa par väljer också att ta med smekmånaden i budgeten och det kan bli en ganska stor utgift beroende på var ni vill åka.

Hur vet man vad saker kostar?

De flesta har aldrig gift sig förut och det är inte helt enkelt att uppskatta hur mycket en brudbukett, ringar och kläder kommer att kosta. Man kan göra en hel del research på nätet och på så sätt få reda på vad saker och ting kostar. Man bör även sätta olika maxgränser för hur mycket allting får kosta så att inte budgeten skenar iväg alldeles. Det är svårt att göra en realistisk bröllopsbudget och det tar mycket tid i anspråk att få in offerter från olika leverantörer. Det är också viktigt att ni bestämmer hur ni vill finansiera bröllopet.