Ska du renovera köket? Tänk på eluttagen

Att renovera köket är en stor uppgift och det är mycket som ska planeras. I den här texten berättar vi mer om vad man måste tänka på när man ska ändra om köket.

I alla stegen måste du tänka på eluttagen

Samla material från flera köksleverantörer, bläddra i broschyrer, kolla inspirationskök på nätet och besök utställningskök. Ju mer man tittar, desto tydligare blir det vilket kök man vill ha. Var försiktig med extremt trendiga kök, tänk på att köket ska kännas lika bra om tio år. Mät upp köket noggrant. Gör en enkel skiss på ett rutpapper. Rita in fönster, dörrar och var befintligt vatten, avlopp och ventilation finns. Och glöm inte eluttagen! Du måste rita upp vart elen går i väggarna och vart du har eluttagen i det gamla köket. Även i planeringen av det nya köket måste du tänka på eluttagen. Vart behöver du dem? Och vart är det ens möjligt enligt elnätet i väggen att placera dem? Utöver det måste du tänka på hur ni rör er i köket. Planera in hur de olika stationerna som kyl, frys, skafferi, vatten och spis ska placeras i förhållande till varandra. Se till att det finns fria avställningsytor runt spis och diskbänk. Tänk även på förvaringen. Köket har olika typer av funktioner som behöver smarta förvaringslösningar. Skafferivaror kan placeras i utdragbara lådor, för bättre överblick. Kastruller och stekpannor kan förvaras i hörnskåp med karusellhyllor eller i speciallådor. Planera förvaring för brödrost, elvisp, mixer, våffeljärn och andra prylar som finns i köket. Och tänk på att alla dessa grejer behöver eluttag!

En annan sak att tänka på är golvet. Ett köksgolv ska tåla slitage och vara lätt att hålla rent. Målade och lackade trägolv är exempelvis mycket lättare att hålla rena än oljade golv som är känsliga för fett och stänk. Linoleumgolv är enkelt att hålla rent och mjukt att gå på. Sten, klinkers och betong är snyggt men lite hårdare att stå på och dessutom, om man tappar något, går det lättare sönder.

Eluttag i kök

Som vi nämnt innan måste man alltid tänka på vart man ska sätta eluttagen i köket. Glöm absolut inte att rita in behoven av eluttag i din köksskiss. Ofta behövs det fler eluttag än man tror. Förutom el till kyl, frys, spis och diskmaskin behövs det uttag till kaffebryggaren, mikron och så bör det finnas några lediga uttag för tillfälliga apparater. Eluttag infällda i skåp eller i bänkskivan är smarta tillval.

Få det så snyggt i köket genom att handla hos Barahandtag.