Optimal vidvinkel för en övervakningskamera

Funderar du på att komplettera ditt larmsystem med en övervakningskamera? Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer modell så som väderbeständighet, bildkvalitet och om kameran är utrustade med spotlights eller inte.

En annan viktig faktor är vidvinkeln. Den avgör hur stort fält du kan övervaka, utan att för den sakens skull behöva placera kameran längre bort från det som övervakas. I den här texten kan du läsa mer om kamerornas vidvinkel, och få tillräckliga kunskaper för att bedöma hur många grader som är rätt just för dig.

Läs mer om:

  • Hur det funkar och vad vidvinkel är för något.
  • Hur det kan appliceras på en övervakningskamera.

Hur funkar det egentligen?

Vidvinkeln kan kanske förstås bättre genom dess namn på engelska, Field of View (FOV), vilket ungefärligt kan översättas till synfält. Vidvinkeln avgör hur brett kamerans synfält är. Det finns för- och nackdelar med såväl låg vidvinkel som hög vidvinkel. Den som ska köpa en övervakningskamera är ofta intresserad av en högre vidvinkel, eftersom det gör det möjligt att övervaka större delar av hemmet eller trädgården, utan att behöva kompromissa med kamerans position.

Utan en hög vidvinkel krävs installation längre bort från platsen som ska övervakas, vilket i sin tur gör det svårt att i detalj fånga det som sker på bild. Visst går det att zooma in, men för att bilderna ska bli bra krävs mycket hög kvalitet.

En övervakningskamera kan generellt inte se lika långa avstånd

Samtidigt, om man vill övervaka något som är längre bort, är en hög vidvinkel knappast att eftersträva. Jämför med ett teleskop eller en kikare, som har en extremt låg vidvinkel men som kan se väldigt långt bort. Hög vidvinkel är endast möjligt på bekostnad av avstånd.

En typisk övervakningskamera har ofta hög vidvinkel, eftersom man generellt är mer intresserad av att kunna se brett, men inte långt.

En del modeller har ett mycket brett synfält – upp till 180 grader – vilket också innebär att bilden blir förvrängd. Ofta kan det här korrigeras på digital väg, men det kommer fortfarande inte att se naturligt ut. Liknande effekter kan ses i titthålen genom dörrar i vissa lägenhetshus. Medan en övervakningskamera kan se mer med sådan hög vidvinkel – blir det ofta problem i praktiken att identifiera tjuvar eller andra gärningsmän eftersom bilden förvrängs till en sådan grad.