Minska stänket med stänkskärmar

Minska stänket med stänkskärmar

Med bakgrund av de föränderliga väderförhållanden vi svenskar lever i, där vädrets makter går hårt åt din cykel från såväl ovan som från marken, kan du behöva ett par stänkskärmar. Med hjälp av dessa kan du cykla i regn, snö och rusk utan att bli nedsprutad av lera, vatten eller slask. Vissa cyklister drar sig för att fästa en stänkskärm fram på cykeln, eftersom de tycker att det förfular, men det går trots detta inte att förneka de fördelar som ett par stänkskärmar ger.

Varför ska jag använda stänkskärmar?

Att fästa ett par bra stänkskärmar på din cykel ger dig flera fördelar. För det första minskas den mängd vatten, lera eller slask som sprutas upp mot ansiktet, ryggen och över hela cykeln när du cyklar i sämre väderförhållanden. Stänkskärmarna kan också minska mängden grus och andra partiklar som letar sig in i din cykels komponenter när du cyklar i våta förhållanden, vilket kan förlänga din cykels livslängd och innebära en kostnadsbesparing.

Stänkskärmarna håller dessutom andra cyklister i din omgivning rena. Om du någon gång har cyklat i grupp i regn, är du väl medveten om hur mycket trevligare cykelturen kan vara för dig och dina kompisar med mindre stänk. Det minskade skvättet från vägen bidrar också till att öka din säkerhet på vägarna.

Vad kännetecknar en bra stänkskärm?

Det finns flera saker du bör tänka på när du ska köpa en stänkskärm. Det första är att säkerställa att den täcker tillräckligt mycket för att skydda dig från sänk. En längre stänkskärm kan vara mer effektiv för att förhindra vattenstänk, men behöver inte nödvändigtvis vara det bästa valet för just din cykel. Det finns därför stänkskärmar med olika längder, bland annat kortare sådana som lämpar sig bättre för racercykling och MTB-cykling.

Stänkskärmens kvalitet är en annan viktig faktor. Det sista du vill är att dina nya stänkskärmar ska ge upp i förtid eller skramla och gnida sig mot däcken när du cyklar. Oavsett vilken stänkskärm du köper är det också viktigt att du monterar den på ett korrekt och säkert sätt. Det är nämligen detta som gör den största skillnaden för dess effektivitet.