Kom i form med en mountainbike

Att cykla mountainbike är en fantastisk träningsform. I princip alla kan cykla på en mountainbike, oavsett om du är van cyklist eller nybörjare. Det finns dock en del som man behöver sätta sig in i innan man kan köpa en mountainbike. För en nybörjare kan alla nya begrepp verka förvirrande, men i den här guiden kommer vi att ge dig en snabb överblick över vad man ska tänka på när man ska köpa en mountainbike.

Hur ser hjulen ut på en mountainbike? 

Det är viktigt att hjulen är så breda som möjligt eftersom det påverkar prestandan på cykeln. När man cyklar med en mountainbike så cyklar man ofta omväxlande fort och långsamt och då är det mycket enklare att cykla om hjulen är lätta. Det finns tre olika storlekar på hjulen. 26 tum är nog den populäraste storleken, men det finns även 27.5 och 29 tum. Med 29 tum så rullar hjulen enklare även i ojämna underlag. Eftersom hjulen är ganska stora så går det också fortare att ta sig fram. Nackdelen med 29 tum är att de kan kännas lite osmidiga att få med sig och det blir trögare och tyngre att trampa igång cykeln.

Hur tränar man med en mountainbike? 

De flesta som cyklar med en mountainbike cyklar med den på små stigar eller grusvägar i skogen. Ganska fort kommer du att känna att du får upp pulsen och cyklar du i kuperad terräng så blir det perfekt intervallträning. Du får också starkare rygg, uthållighet och styrketräning. De flesta som prövar att träna med mountainbike blir förälskade direkt. Det är fantastiskt att kunna vara ute i skog och mark samtidigt som man får sin träning. Det är vanligt att man ramlar ganska mycket i början men du kommer snabbt att märka att du blir stadigare och har mer kontroll på cykeln. Det finns också en social faktor av att träna med en mountainbike. Det är något som man enkelt kan göra tillsammans med andra människor, oavsett om ni är på olika nivå.

Var kan jag köpa en mountainbike? 

Du bör aldrig köpa en mountainbike på ett stort köpcentrum. De brukar inte sälja cyklar av god kvalitet. Det bästa är att köpa cykeln direkt från en specialiserad cykelaffär av ett välkänt märke som till exempel Crescent, Merida eller Scott. Cykelhandlaren kommer att ge dig personliga råd och hjälpa dig att hitta den cykel som passar dina behov bäst.